jueves, 16 de diciembre de 2010

Teràpia bioenergètica

El dilluns es va esmentar la terapia bioenergètica. Aquest tipus de teràpia en va cridar l'atenció i per aquest motiu he volgut buscar-ne informació.

La teràpia bioenergètica és una forma d’entendre la personalitat humana en termes relacionats amb el cos i els seus processos energètics. En aquests processos es vol saber la producció d’energia a través de la respiració i el metabolisme i la descàrrega d’energia en el moviment, són les funcions bàsiques de la vida.

Els orígens d’aquesta teràpia es remunten en la vegetoterapia, aquesta teràpia va ser creada per Alexander Lowen i posa l’accent en l’estructura corpora i en la identificació de la ment i dels cos, el que significa que el pensar i el sentir són equivalents (relació entre el cos, ment i els processos energètics)

La teràpia bioenergètica combina el treball amb els cos i la ment, per ajudar a la gent a resoldre els seus problemes emocionals, i a comprendre millor el seu potencial per el plaer i el gaudiment de la vida. Una tesi fonamental de la bioenergètica és que el cos i la ment són funcionament idèntics, el que succeeix en la ment reflexa el que està succeint en el cos, i a l’inversa.

A més de les intervencions amb les mans la bioenergética posa el seu accent en els exercicis corporals i en la respiració. Està considerada una tècnica menys teòrica que la seva antecessora, però amb característiques especials de funcionalitat.

Alexander Lowen va crear l'Anàlisi Bioenergético continuant el treball de Wilhem Reich (1897-1957, ) qui va introduir el treball amb el cos en el procés terapèutic en 1930. En l'actualitat la Bioenergética evoluciona gràcies a les aportacions de psicòlegs, psiquiatres, biòlegs i metges, com Daniel Stern, John Bowlby, Stanley  Keleman, Robert Lewis entre altres.

La bioenergia suggereix exercicis que coincideixen amb el tai chi chuan i les postures del ioga, així mateix, pràctiques de desbloqueig i expansió molt semblants a les meditacions dinàmiques d'orient.

Per entendre millor les teràpies bioenergètiques, la relació entre cos, ment i processos energètics, és millor expressar-la en el següent exemple:

Com tots sabem, ment i cos poden influenciar-se un a l'altre. La manera en què un pensa pot afectar la manera en què un sent. El contrari és igualment cert. Aquesta interacció, no obstant això, està limitada als aspectes conscients o superficials de la personalitat. A un nivell més profund, és a dir, a nivell inconscient, tant pensament com a sentiment  estan condicionats per factors energètics.

Així, és gairebé impossible per a una persona deprimida sobreposar-se de la seva depressió a força de tenir pensaments positius, això es deu que el seu nivell d'energia està deprimit (la seva respiració estava deprimida juntament amb les restants funcions vitals). Quan el seu nivell d'energia és elevat a través d'una respiració profunda i la descàrrega de sentiments, la persona surt de l'estat de depressió.

2 comentarios:

  1. Fantàstic apunt, Raquel!
    Molt bona introducció al tema.
    Hi ha llibres de Lowen publicats per Paidós sobretot i també per alguna altra editorial, en castellà.

    ResponderEliminar
  2. Hola Raquel,

    He trobat molt interessant la teva aportació sobre el tema de la teràpia bioenergètica.

    Les idees que has exposat respecte el tema, m'han ajudat a entendre millor i a aprofundir una mica més sobre en què es basa i en què consisteix aquesta teràpia. Per tant, considero que el teu apunt és de gran interès!

    Fins aviat!

    ResponderEliminar