martes, 11 de enero de 2011

Howard Garnder i les intel.ligències múltiples

Avui hem estat parlant sobre les Intel.ligències múltiples de Gardner i m’ha cridat l’atenció, per aquest motiu he volgut cercar-ne més informació:

Gardner es va llicenciar Harvars el 1961 i va porposar la Teoria de les intel·ligències Múltiples , que es va publicar el 1983 en el llibre "Frames of mind".
Garnder va considerar que era necessari trencar els models psicomètrics de la intel·ligència i iniciar una investigació nova sobre els avenços per les ciències cognitives.

Garnder es basa en la ciència cognitiva per desenvolupar les intel·ligències múltiples dons  els cognotivistes creuen que els individus son actius i que tenen ments capaces de tenir activitat autònoma i reactiva, on la ment disposa de represenetacions de la realitat variades que s’entenen com a "mòduls mentals".

Garnder va iniciar els seus estudis  a partir d'observacions realitzades sobre poblacions de subjectes bastant singulars i especials: talentosos en dominis artístics i adults que havien sofert algun tipus d'accident cerebral i que per això havien perdut alguna capacitat cognitiva però no totes les aptituds intel·lectuals. En aquest estudi, observà que certs individus, després d’accidents cerebrals, mostraven perfils d’aptituds deteriorats i una altres, totalment respectats (capacitats variaven en cada subjecte). Amb aquesta observació, l'autor va iniciar la cerca d'un model d’intel·ligència  compatible amb aquestes evidències, a més també va fer observacions antropològiques on va constatar com diferents cultures resolen problemes similars de manera diferent i com en aquests cultures es desenvolupen les habilitats de forma diferenciada. També es va interessar pel fet que cada cultura utilitza sistemes simbòlics per manipular i utilitzar la informació, per estudis biològics, psicològics... que el van portar el descobriment de les intel·ligències múltiples.
Tipus d’intel·ligències múltiples són:

1-Linguística: s’utilitza en la lectura de llibres, l’escriptura, en la comprensió de les paraules, en l’ús del llenguatge...Pròpia dels poetes, escriptors...

2-Logicomatemàtica: s’utilitza en la resolució de problemes matemàtics, en el contrast d’un balanç o compte bancari, en tasques que requereixen la lògica...Pròpia dels científics

3-Musical: s’utilitza en cantar una cançó, compondre una sonata , tocar un instrument musical, apreciar la bellesa musical...Pròpia dels compositors o músics.

4-Espacial: s’utilitza en la realització de desplaçaments per una ciutat o edifici, en comprendre un mapa, en orientar-se , en imaginar-se la disposició d’uns mobles en un espai determinat... Pròpia dels exploradors, els pilots d’aviació...

5-Cinestèsicocorporal: s’utilitza en l’execució d’esports, en els balls...Pròpia de ballarins, gimnastes o mims.

6-Interpersonal: s’aplica amb relació amb altres persones, per a comprendre els seus motius , desitjos, emocions i comportaments.  És la capacitat d’entendre i comprendre els estats d’ànim dels altres, les motivacions o els estats psicològics dels altes,... Pròpis dels mestres, venedors o terapeutes.

7-Intrapersonal: capacitat d’accedir als sentiments propis, les emocions d’un mateix i utilitzar-los per a guiar el comportament i la conducta del subjecte, és a dir, comprendre els estats d’ànim d’un mateix. S’hauria de trobar en monjos, religiosos i ioguis.

Aquí també us adjunto uns links que us poden ser interessants:

http://www.slideshare.net/nalart/inteligencies-mltiples-i-aula-2-0

i un test de intel.ligències múltiples:
http://quizfarm.com/quizzes/Inteligencias+Multiples/profesorrod/test-de-inteligencias-multiples/

6 comentarios:

  1. Hola Raquel,

    M'ha semblat d'allò més interessant tota la informació que ens proporciones. A més, tot i que no he realitzat el test de les intel·ligències múltiples, sí que he estat indagant una mica per la pàgina web que ens has mostrat, i he pogut comprovar algunes de les preguntes que es formulen per a tenir una idea del què és un test d'aquest tipus.
    Realment, molt interessant la teva aportació.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar
  2. Hola Raquel,

    M'han semblat molt interessants les diferents informacions que has aportat sobre els diferents tipus d'intel·ligència.

    He estat mirant el document que has penjat sobre els tipus d'intel·ligència i la veritat és que és molt complert, ja que fins i tot recull de manera sintètica l'evolució del concepte d'intel·ligència al llarg de la història.

    Pel que fa al test, no l'he realitzat, però l'he estat mirant per sobre i crec que també pot ser útil per a descobrir quina intel·ligència tenim més desenvolupada, tot i que probablement, si fem un exercici d'autoconeixement i reflexió, trobarem sense dificultat aquesta.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar
  3. Raquel,

    Després de mirar-me la teva entrada, dir-te que aquesta és de gran interès. M'ha sorprès molt poder llegir de quina manera Gardner, va començar a estudiar tot aquest món de les intel·ligències múltiples, és un apunt que no sabia.
    Pel que fa a les referències d'internet que has donat, penso que aquestes també són molt profitoses per complementar la informació donada. He començat a fer el test d'intel·ligència però al veure que era tan llarg he pensat que seria millor realitzar-lo en un altre moment que tingués més temps! Tinc curiositat per saber el resultat!
    Si tens ganes de saber una mica més sobre el tema, en el meu blog, entre molts altres, hi ha alguna coseta sobre les intel·ligències emocionals.

    Fins aviat,

    Cèlia

    ResponderEliminar
  4. Intel·ligències múltiples, volia dir. Perdó

    ResponderEliminar